Home

DE STAËL

A Conversa- tion with

Is privacy passé?

Privacy • Interview

Wie is wie?

Archief

EDMUND BURKE

Paul Frissen

Academische ontmoetingsavond voor filosofen, agogen, juristen, politicologen, beleidsmakers en -verantwoordelijken, academici en studenten

Paul Frissen (1955) publiceerde ‘De Staat van Verschil’, een kritisch boek over de toenemende bemoeienis van de Staat met het leven van zijn onderdanen.

Paul Frissen is decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur te Den Haag, hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Nederland.

Voor zijn proefschrift in 1989 over ‘Bureaucratische cultuur en informatisering’ kreeg hij de Samsom H.D. Tjeenk Willink-prijs 1985-1989 en de G.A. van Poelje-prijs 1989.

Van zijn hand verschenen in 1991: De Versplinterde Staat, in 1996: De Virtuele Staat. Politiek, bestuur, technologie: een postmodern verhaal, in 1999: De Lege Staat, in 2000: Sturing en Publiek Domein. Sociaal-democratie zonder partij en in 2002: De Staat - een drieluik. Verbindende thema’s zijn sturing, esthetica, verschil en ongelijkheid.

Paul Frissen neemt het woord over de kritiek van de gelijkheid.

In Nederland, zoals in andere West-Europese landen, koesteren we het verschil. Zestien miljoen individuen, allemaal anders. Dat is wat ons als ideaal wordt voorgehouden in cultuur en commercie. Hoe anders ligt dat in de wereld van recht, bestuur en politiek. Daar zijn we juist geobsedeerd door gelijkheid. Wat verschillend is, wil de verzorgingstaat gelijk maken. Waarom bestaat deze fictie? Waarom is gelijkheid zo’n dominante waarde in de politiek en in het publieke domein? Al onze institutionele arrangementen zijn gericht op het bestrijden van verschillen. Waarom misgunnen we in het publieke domein de ander wat we zelf niet ontvangen?

De vormgeving van solidariteit is sterk geïnspireerd door de afgunst.

Frissen houdt een pleidooi voor ongelijkheid. Hij bezingt de schoonheid en het aangename van verschil. Verschil biedt garanties tegen de totalitaire verleiding van gelijkheid, uniformiteit en normaliteit.

Dat is essentieel voor de vormgeving van democratie. Een politiek van het verschil moet burgers in al hun variëteit beschermen tegen de zware monopolies van de staat.

Programma Academische Ontmoetingsavond

19u45 Onthaal en inschrijving

20u Openingswoord door Prof. Dr. Geert Bouckaert, Directeur Instituut voor de Overheid, Algemeen coördinator Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen, en Hoogleraar Overheidsmanagement, KU Leuven

20u15 De Staat van Verschil. Een kritiek van de gelijkheid, door Prof. Dr. Paul H.A. Frissen, Decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) Den Haag, Hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur, Universiteit van Tilburg (UvT)

20u55 Reacties van respondenten: Prof. Dr. Filip De Rynck, Hoogleraar Bestuurskunde, Hogeschool Gent, Prof. Dr. René Foqué, Hoogleraar Centrum voor Grondslagenonderzoek van het recht, KU Leuven, Prof. Dr. Wilfried Rauws, Hoofddocent Arbeidsrecht, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Maastricht

21u40 Afsluiting door Prof. Dr. Paul de Hert, Hoofddocent TILT, Universiteit van Tilburg en Vrije Universiteit Brussel Met aansluitend borrel

 

Praktische Info

DATUM Woensdag 10 oktober 2007 van 20u tot 22u

LOCATIE Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

PRIJS Gratis deelname, inschrijven vooraf is noodzakelijk

 

Info en inschrijvingen

Het is niet meer mogelijk om in te schrijven.

Maarten.Colette@vub.ac.be

Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

​NAAR DE BOEKEN

Blijf op de hoogte

Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen.

 

MAIL

De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Het idee

De Debatten is een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel dat experten bijeenbrengt en publieksdebatten organiseert. De Debatten werkt met een aantal partners zoals de Universiteit Leiden en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Het is als  Nederlandstalig forum een vaste waarde onder rechtsfilosofen en rechtshistorici uit de Lage Landen en een groeiende waarde binnen de wereld van de politieke filosofie.

Copyright © 2022 - dedebatten.be